Peter Damm Guitarmaker

Repairs, Maintanance and Newly Created Musical Instruments

ERKEND LEERBEDRIJF

Cursus Gitaarbouw (individueel)

De Cursus

Beginners & Gevorderden

Praktische informatie

Peter Damm

Het Dagprogramma

VEILIGHEIDSREGELS

------------------------

afzonderlijke fotoseries Cursisten:

http://peterdammguitars.webs.com/fotoscursisten.htmRuud is klaar met zijn akoestische gitaar met Koa, Purperhart en Mahonie (70 dagen)


Erik is ook klaar. (41 dagen)


Peter is klaar 


RON IS OOK ALWEER EEN TIJDJE KLAAR!!!

Heel toepasselijk: Cursus gekregen voor zijn vijftigste verjaardag, gemaakt in 50 dagen met 50 laklagen!

Cursus Gitaarbouw

INSCHRIJVING NOG MOGELIJK

elke cursist maakt immers een andere gitaar

10 zaterdagen of zondagen door het gehele jaar heen (2019 - 2020)

Daarna terugkomdagen, want in tien lessen is je gitaar niet af natuurlijk.

(elke gewenste instapdatum, gehele jaar door)

Meestal op dagen zoals zaterdag en zondag, maar recentelijk zijn daar de donderdag en vrijdag bijgekomen.

 En in de schoolvakanties van deze regio.

peterdammguitars@gmail.com

=======================================================================

De Cursus

In deze gitaarbouwcursus komen alle facetten van de gitaarbouw uitgebreid aan bod. De cursisten mogen zelf bepalen welk type / model gitaar of bas ze willen maken. Van standaard modellen zijn bouwtekeningen bij ons te koop. Voor afwijkende modellen dienen de cursisten zelf een tekening te maken. (schaal 1:1). Dit kan thuis voorbereid worden of op de cursus, die wordt gehouden in het bouwatelier van Peter Damm Guitars te Gasselternijveen, Drenthe.

Alle materialen zoals hout en hardware onderdelen zijn ook bij Peter Damm Guitars aanwezig of te bestellen. Hierin kan Peter je ook uitstekend adviseren. 

Waar je bij de tekening rekening mee moet houden is de mensuurlengte (schaallengte / snaarlengte), die staat min of meer vast. Een schaallengte kiezen hangt af van je persoonlijke voorkeur of de grootte van je handen en lengte van je lichaam. Klassieke gitaren zijn meestal 65cm van topkam tot brugbeentje. Een Les Paul gitaar is vaak 62,5cm en zo zijn er nog stratjes van 65cm, maar ook 63 en 64 kom je wel tegen. Django Reinhardt of Selmer/Gypsy type gitaren zijn vaak zelfs 67cm!

Wanneer je klein van stuk bent, of juist erg lang, kan het van belang zijn bij welke fret je de hals in de body laat beginnen. Een klassieke gitaar zit bij de twaalfde fret al in de klankkast, maar bij sommige strat typen kan dit bijvoorbeeld de 15, 16 of 17e fret zijn. Steelstring vaak bij 14e fret, maar je hebt ook 12-fretters.

De metalen brug van een elektrische gitaar ga je niet zelf maken en dan dien je dus rekening te houden met de snaarbreedte daarvan. Heel vaak ook de radius, die dan weer als ronding in je toets verwerkt moet worden om comfortabel te kunnen spelen.

Het topzadel kun je wl zelf maken en die maat kun je dan ook zelf bepalen. Wil je een hele smalle elektrische gitaar, dan kun je hier 41mm voor kiezen. Ga je breder, dan wordt je snaarafstand tussen de snaren ook iets breder en dat is lekker voor mensen met iets dikkere vingers. Je kunt 45mm als extreem breed beschouwen voor een elektrische gitaar. Een akoestische steelstring zit precies tussen een elektrische en klassieke/spaanse gitaar in. Een klassieke gitaar heeft de meest brede topkam, en mijn vaste muzikale begeleider Remco is dit soort gitaar gewend. Voor Remco heb ik zijn Jazzgitaar met smalle hals voor hem bespeelbaar gemaakt door de fretjes te vervangen, die minder schuin af te vijlen om meer speeloppervlak te krijgen en het topzadel te vervangen en de snaarverdeling aan te passen. http://peterdammguitars.webs.com/20102011repairs.htm

Conclusie: wat ontwerp betreft is het enige wat echt vaststaat de snaarlengte, topzadelbreedte en brugbreedte. Voor de rest mag je van mijn part 6 punten als een ster aan je body maken en een gekke kop ontwerpen. Of je er daarna nog een koffer bij kunt krijgen is de vraag, maar gekke ontwerpen kunnen. Bij akoestische instrumenten is het experimenteren met vormen iets minder aan de orde.

Bij het ontwerpen kun je natuurlijk alvast rekening houden met standaardmaten van koffers, standaards en dergelijken. Dat zijn wel handige praktische zaken.

Omdat er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar zijn, geldt de inschrijving dan ook alleen wanneer het totale bedrag volledig is overgemaakt.

Van links naar rechts: Elzen strat, Lindehouten Precision model bas, Lindehouten BC-Rich model gitaar, Les Paul model in Notenhout en mahoniehouten bodydelen met tekening van de kleine Les Paul erop.

=======================================================================

Back to top

 gitaarbouwcursus

Beginners & Gevorderden

De gitaarbouwcursus is toegankelijk voor zowel de beginners als de gevorderden. Bij alle werkzaamheden zal iedereen op zijn of haar niveau bijgestaan worden door meesterbouwer Peter Damm. Niet iedereen heeft weleens met een schaaf of beitel gewerkt, en omdat deze meestal scherp zijn is hierbij de nodige voorzichtigheid maar vooral handigheid gewenst. Ook bij deze handelingen wordt tekst en uitleg gegeven, zodat het resultaat goed wordt.

Het is ook mogelijk om thuis verder te werken met je eigen gereedschap. Natuurlijk is het een hele klus zo'n gitaar en het zal dan ook niet lukken om de gitaar binnen de cursusduur van 10 lesdagen af te maken. Daarom ben je welkom op de geplande terugkomdagen: een aantal vrijdagen, zaterdagen of zondagen verderop in het jaar. (75,- p/dag exclusief 21% btw). Data hiervoor volgen steeds per E-mail. Voor een elektrische gitaar zullen zeker 25 - 30 lessen nodig zijn. Uitzonderingen daargelaten. Het record bij een van onze cursisten staat nu op 16,5 dagen inclusief gefreesde klankkamers.

Gemiddelde duur: (ook afhankelijk van wat men thuis kan doen, en eigen handigheid)

Elektrische gitaar / bas  31 dagen

Jazzgitaar                       46 dagen

Akoestische gitaar         56 dagen

Natuurlijk is de bouw van een akoestische gitaar anders dan een elektrische en hiervoor zullen de cursisten ook veel meer mallen moeten maken. Je kunt de zijkanten van de klankkast nl. niet in het luchtledige buigen. Deze zullen een aantal dagen in een mal moeten blijven zitten om hun vorm te behouden. Een elektrische gitaar body vorm kun je met behulp van een triplex mal uitfrezen. Elk type gitaar heeft dus zijn eigen moeilijkheidsgraad, hoeveelheid mallen en tijdsduur. Waarbij je wel aan een "meerjarenplan" moet denken bij een akoestische gitaar.

=======================================================================

Back to top

Praktische informatie

De gitaarbouwcursus bestaat uit 10 zaterdagen en/of zondagen van 9:00u. - 17:30u. en om de gitaar af te maken zijn er terugkomdagen gepland. We kunnen zien dat er voor de elektrische gitaar ongeveer 25 - 30 lesdagen nodig zijn om de gitaar helemaal af te maken. Voor akoestische instrumenten zal dit echter veel langer zijn. Hierbij moet je rekening houden met een meerjarenplan.

Olaf na ongeveer 23 lessen. (ongeveer 2000,- incl. lessen en materiaal)

 

Max. aantal deelnemers per intekendag: 4

Het gehele jaar door krijgen de cursisten regelmatig per E-mail een lijstje met data waarop ze kunnen intekenen en waarop dan een bevestiging wordt gestuurd. Er kunnen vier cursisten op n dag intekenen. Niet iedereen kan op hetzelfde moment, en tot nu toe gaat het met dit systeem erg goed.

Kosten: 800,- incl. koffie & thee (exclusief 21% btw)

Materiaalkosten: zijn niet inbegrepen en zijn afhankelijk van het type gitaar. (Globaal zo tussen de 200,- en de 700,-) Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Ook heb je niet alles meteen nodig en kun je ervoor sparen. Eerst je hout, dan je brug, elementen, mechanieken...enz...   Inclusief de kosten voor de cursus kom je ongeveer uit tussen de 1500,- en  2500,- (laatstgenoemde met dure elementen en een dure Bigsby.) Alle benodigdheden zoals hout en hardware onderdelen zijn aanwezig of kunnen worden besteld.

Aangezien de leraar ook als artiest werkzaam is, zou het wel eens voor kunnen komen dat hij onverwacht moet optreden. Hier wordt dan zo spoedig mogelijk melding van gemaakt en verschuift de les in overleg eventueel naar een andere dag.

=======================================================================

Back to top

Peter Damm

"Toen ik vier jaar oud was en een oude viool ontdekte in de kast op zolder, was ik zo gefascineerd door het instrument, dat ik deze ging namaken. Ik had nauwkeurig de omtrek van het model op een stuk triplex gezet en uitgezaagd met een figuurzaag. In feite was dit mijn eerste poging tot het maken van een muziekinstrument vr het mijn beroep werd"., aldus Peter Damm.

Hij wist op zeer jonge leeftijd al wat hij wilde gaan doen. Na een opleiding tot Meubelmaker, Houtsnijder/Beeldhouwer vond hij een logische combinatie van Muziek en Hout en studeerde gitaarbouw in het Atelier van een ervaren grootmeester uit Zaandam.

"Ik ben later in dienst geweest bij een gitaarbouwbedrijf in Hilversum. Daar creerde ik nieuwe instrumenten en deed er reparaties. Maar na daar 6,5 jaar gewerkt te hebben ben ik gevraagd door de toenmalige Crafter Guitars importeur die een specialist zocht. Daar heb ik vijf jaar gewerkt om deze gitaren af te stellen en sommige te repareren voor ze naar de winkel gingen. Daarna heb ik drie jaar bij de Peerless Guitars importeur gewerkt".

Op dit moment bouwt en repareert hij ruim 35 jaar gitaren en bassen en aanverwante houten snaarinstrumenten.

=======================================================================

Back to top

Het Dagprogramma

De dag loopt in principe van 09:00u. tot 17:30u.
Voor koffie en thee wordt gezorgd.

In de kantine zijn genoeg tafels en stoelen om lekker het middageten te gebruiken wat door de cursisten zelf kan worden meegebracht.

=====================================================================

Back to top

VEILIGHEIDSREGELS

Deelname voor eigen risico

 

Deelname aan de cursus gitaarbouw is voor eigen risico. Veiligheid van de cursisten staat hoog in mijn vaandel en ik zal daar voortdurend op letten. Dat vraag ik ook van de andere deelnemers. Houd elkaar in de gaten en ''corrigeer elkaar waar nodig''. Een ongeluk zit in een klein hoekje.

 

Omdat dit soort activiteiten niet te verzekeren is, is mij aangeraden om de cursisten bij aanvang van de workshop een contractje te laten tekenen waarin men aangeeft akkoord te gaan met het eigen risico en dat men de veiligheidsregels in acht zal nemen.

 

Veiligheidsregels

 

1. Maak, indien nodig, (zoals bij o.a. een aantal bewerkingen met machines) gebruik van beschermende maatregelen, zoals: duwhoutjes, stofkap, handschoenen, veiligheidsbril, stofmasker, gehoorbeschermer en de beveiliging van de machine zelf.

 

2. Houtstof kan irriterend zijn voor de luchtwegen. Het zelfde geldt voor been en kunststof en metaal. Stof van veel andere materialen zijn over het algemeen zeer ongezond. Ga met de stofzuiger aan de slag en zet ook anderen niet in de stofwolken. Draai je werkstuk bijvoorbeeld en zorg dat je met de wegspringende stukken hout niemand raakt.

 

3. Wees zorgvuldig met het gebruik van het gereedschap. Als je gereedschap niet kent, vraag dan aan de docent of aan medecursisten naar de "gebruiksaanwijzing". Het is ondoenlijk om te onthouden welke cursist al met welk gereedschap heeft gewerkt of heeft kennisgemaakt. Gebruik het gereedschap waar deze voor gemaakt is en maak er geen "oneigenlijk" gebruik van.

 

4. Met scherp gereedschap "van je af werken", en nooit je hand erachter!

 

5. Let op je werkhouding. Zorg dat je ontspannen staat te werken. Voorkom vermoeidheid en nonchalance door afwisseling in houding en werkwijze. Blijf alert. Neem op tijd je pauzes.

 

6. Zet je werk goed vast met klemmen of dubbelzijdig tape en oefen bijvoorbeeld even zonder stroom, zodat je kunt zien of je ruimte genoeg hebt voor de bewerking. Zeker met een freesmachine is dit geen overbodige luxe, daar je bijvoorbeeld tegen een klem kan aanstoten. Snoeren altijd over je schouder met genoeg snoer achter je, zodat je niet klem komt te zitten en de gehele bewerking kunt uitvoeren. Ook kan het zijn dat je niet genoeg oppervlak hebt voor de freesmachine om op te rusten. Dan kan je machine gaan duikelen. Hiervoor maatregelen treffen met een stapeltje hout naast het te frezen object. Bij de lintzaag kan het zijn dat je werkstuk te breed is om de bocht te maken. Dit allemaal van tevoren controleren.

 

7. Pas op met het tillen van zware voorwerpen. Geneer je niet om hulp te vragen.

 

8. Bij gebruik van superlijm (cyanoacrylaat), en dan ook vooral met nieuwe tubes, uitkijken dat het eruit kan spatten. Denk aan (je ogen) en je vingers, want die zitten zo aan elkaar vast. Het gebruik van handschoenen kan hierbij een uitkomst zijn.

 

9. Het gebruik van elektrisch gereedschap is voor eigen risico, maar desondanks alleen toegestaan na overleg met en uitdrukkelijke toestemming van de docent. Zorg bij het gebruik van de lintzaag, figuurzaagmachine, beitel-slijpmachine, boor- en kolomboormachine, freesmachine, cirkelzaagtafel en de vlak/vandiktebank voor veiligheidsbril/kap, gehoorbeschermer, duwhoutjes, handschoenen, stofkap en beschermende kleding en de ingebouwde beschermende uitrusting van de machine zelf. Denk ook aan de medecursisten en deel de desbetreffende uitrusting gewoon uit.

Don

Don loopt al wat langer mee en heeft dit keer gekozen om een gitaar te ontwerpen. Zo is hij bezig met:

1) een gitaar van padouk

2) bezig een toets te vervangen van zijn oude akoestische gitaar.

3) werkt hij ook nog aan twee draailieren, waar aardig wat tijd in gaat zitten om ze goed te krijgen.

4) Creatief als hij is maakt hij ook nog poppen (lees Muppets) en andere items.

Leerling Don heeft al aardig wat gemaakt. Gitaar, Basgitaar en twee draailieren.

 

Gitaar ontwerp van Don klaar.

 

Cursist Don met eigen ontwerp van elektrische gitaar.

 

Freesmal is klaar.

 

 

Inleg rondom de uitgesneden kat

 

Nu de lijm aan de andere kant nog laten drogen.

 

Ontwerp van het klankgat

 

Met een passer kom je een heel eind.

 

Rozet van mahonie

 

Nu even niet!

 

Figuurzagen van de rozet die in het klankgat komt

 

Heel rustig zagen, want het is erg dun allemaal

 

Inleg en fineer voor op de zijkant van de draailier

 

 

===================================================================

top

 

Melissa

Melissa wanted to make a guitar from when she was 14 years of age and it took her 30 years more to find me; her teacher. Now she is finally making an electric guitar with a slightly smaller scale and bodyform. That will look so much better with her own scalelength. And that's the best part about making your own guitar, the fact that you can have it the way you want it.

 

Cursiste Melissa ijverig aan het werk tijdens de gitaarbouwcursus om haar tekening goed te krijgen.

 

Cursiste Melissa is terecht blij met haar ontwerp.

 

Elzenhouten bodydelen

 

Bodyhout van Elzen

 

Het schaven van de twee Elzen bodydelen.

 

Bodydelen gelijmd. (Elzenhouten gitaarbody Melissa)

 

 

 

Nu de gelijmde bodydelen aan het drogen zijn kun je beginnen met het aftekenen en afzagen van het kopdeel van de hals.

(En je wijsvinger recht langs het handvat om te kunnen sturen.)

 

Schaven van de zojuist door Melissa ruw doorgezaagde mahoniehouten halsdelen.

Nu ze op alle manieren vlak zijn, kunnen we gaan lijmen.

 

Halsdelen ook aan elkaar gelijmd waarbij rekening is gehouden met het uit elkaar schuiven van de delen als de lijmtangen worden aangedraaid.

 

 

Nu de hals aan het drogen is hebben we de lijmklemmen van de body gehaald die nu droog is. Even met een andere hals kijken hoe het zal worden.

 

Toch besloten om iets leuks met de linker 'hoorn' te doen. Uiteindelijke ontwerp van een krul die zal worden uitgesneden.

 

Nu wordt het tijd om de freesmal te gaan maken. Deze moet heel precies, want de frees-ring of geleider loopt hier langs en freest k alle onregelmatigheden.

 

=====================================================

top

 

 

Bo

At first Bo was an intern for a week, but we decided to keep him and have him build a guitar for himself!

 

Bo flink aan het schaven om zijn bodydelen passend te krijgen.

 

Bo heeft ze bijna passend!

 

But, clean up the mess before you go Bo!

 

Eindelijk de body gelijmd

 

Nu het hout voor de hals gezaagd en geschaafd is kunnen we gaan lijmen met een esdoorn inlegstrip ertussen

 

Lekker veel lijmtangen.

RESULTAAT NA DRIE DAGEN!

=============================================================

top

 

Olaf

Olaf makes a Les Paul type electric guitar and chose that to be his schoolproject. So he has to write everything down as well as doing the practical stuff. Actually very clever, because you end up with your own guitar and finish the project for school at the same time. And if Olaf wants to make another one he can just refer to his writing.

Olaf werkt aan zijn elektrische gitaarontwerp

Olaf schaaft hier zijn twee halsdelen voor hals met schuine kop

 

Nu ze op alle manieren vlak zijn, kunnen we gaan lijmen.

 

 

Hier is goed te zien hoe de kop op de hals zit. Als uiteindelijk de toets erop gelijmd is zit de kop tussen hals en toets opgesloten

 

 

 

Kopontwerp met een O van Olaf natuurlijk

 

 

Nu wordt het tijd om de freesmal te gaan maken. Deze moet heel precies, want de frees-ring of geleider loopt hier langs en freest k alle onregelmatigheden.

Olaf zet zijn body ontwerp over op een stuk board wat zijn freesmal gaat worden. Met behulp van doorzichtig tekenpapier en carbonpapier is dit snel voor elkaar.

 

Met behulp van een lintzaag kun je snel de grove vorm uitzagen.

 

De mal moet helemaal strak worden, want dit is exact wat gefreesd wordt

 

Als je mal niet helemaal de ronding vertoont die je wilt, kun je met stripjes fineer en lijm dit herstellen.

Het resultaat na iets voorzichtiger vijlen en controleren.

 

 

Bodydelen van Lindenhout schaven tot er geen streepje meer te zien is

 

 

 

Nog even een foto voor we de body gaan lijmen

 

De body zit al in de lijmklemmen

 

Om de breedte van de kop te realiseren moeten we nog oortjes aan de kop lijmen

 

Na veel schaafwerk past het dan toch eindelijk. Om het niet door de lijm te laten verschuiven bij het aandraaien van de lijmklemmen zijn er plankendragers met spijkertjes op de vlakke plank getimmerd. Hadden we toevallig liggen en werkt prima.

 

Het maken van de kop freesmal

 

Te grote rondingen zijn best moeilijk voor een lintzaag, dus zagen we wat in

 

Beetje grof uitzagen op de lintzaag

 

Daarna met behulp van de mal uitfrezen

 

Denk bij het frezen altijd aan je oren en je neus en je ogen.

 

Vlakschaven van de kop met oortjes

 

Middellijn uitzetten voor de halspen

 

 

 

Na de kop grof uitgezaagd is kan je iets gemakkelijker schaven

 

Zijkanten van de toets op maat maken

 

Prachtige krullen heb je

 

Niet verder gaan nu, je zit op de lijn!

 

Ik zal hem even doorzagen, dan hebben we er twee!

 

De body even mooi vlak en schoonschuren

 

Probeersel voor de rand

 

Een gewelfde body is ook mooi

 

Er komt steeds meer vorm in

 

De vorm overal gelijk krijgen met een verstelbare mal.

 

Laatste restjes schrapen met een schraapstaal

In het midden laten we hem expres recht i.v.m. de mal om de elementgaten te frezen. Die plakken we nl. met dubbelzijdig tape op de body.

 

Ronding voor de achterkant frezen

 

 

 

 

Een mal maken om de sleuf voor de halspen te frezen

 

Voor je gaat frezen iedereen even van gehoorkappen voorzien en jezelf het beste beschermen

 

Mooi, de sleuf zit erin

 

Het stukje waar de inbus komt bij de kop nog iets aanpassen, zodat de inbussleutel ook goed past

 

Even checken of het onder het maaiveld zit!

 

De halspen keurig ingelegd

 

 

Zo lijkt het al weer meer op een gitaar

 

Hier met de toets er af

 

 

 

Oefenplankje om de O van Olaf uit de kop te snijden

 

 

 

Fretafstandenzaagmal (hoe vind je dat voor scrabble)

Plexiglas mal met uitsparingen voor een pen in de zaagbak

Het zagen van de fretgleuven

 

 

THIS WAS THE 10th DAY !!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Van het begin van de toets waat het topzadel zit tot de hartlijn van de brug precies 62,5 cm.

 

Speciale rollerbrug met verstelbare wieltjes.

 

Elektronicavak voor potmeters

 

Twee elementgaten gefreesd en gaten voor potmeters netjes op dezelfde afstand van elkaar geplaatst.

THIS IS THE RESULT AFTER 17 DAYS !

 

 

=======================================================

top